Vernieuwde Musea op 25 okt

Werkbezoek van de BAR: 
VERNIEUWDE MUSEA

Datum, Tijd: Vrijdag 25 oktober 2013.
Plaats: We beginnen in het Stedelijk (zie verder voor routes en lokaties)
Vanaf 13u15 binnenkomen in de hal van het Stedelijk, daar worden we opgehaald. Het programma begint om 13u30
We beginnen in het Stedelijk, gaan op bezoek bij het Van Gogh en het Rijks, borrelen in Lydia en eten in De Coenen
Telefoon voor als u vertraagd of de weg kwijt bent: Wilfried Hakkenberg van Gaasbeek. 06-46612556.VERNIEUWDE MUSEA
Jarenlang was Amsterdam bijna Museumloos omdat overal verbouwd werd. Maar het grootste leed is inmiddels geleden. Het vernieuwde Scheepvaartmuseum ziet er prachtig uit, het Stedelijk en het Rijks zijn terecht trots op hun inmiddels gerealiseerde ver(nieuw)bouw. Het Van Gogh gaat zijn entree nog vernieuwen, maar Amsterdam kan weer heel trots zijn op zijn musea. We bezoeken de musea aan het Museumplein, gaan borrelen in Lydia en eten in De Coenen. Het Museumplein is, met zijn musea, weer helemaal één van de trotsen van Amsterdam. En ook de omgeving bloeit en zit in de lift.
Met veel dank voor de medewerking van de musea en de PvdA-afdeling Amsterdam-Zuid.
HET STEDELIJK
Het Stedelijk Museum is sinds Sandberg hèt Nederlandse museum voor moderne en hedendaagse beeldende kunst. Het heeft een ingrijpende uitbreiding achter de rug: de bouw van een uitbreiding aan de pleinkant (wat mooi is: vroeger stonden alle musea met hun rug naar het Museumplein). Die bouw leidde tot veel publiciteit. Carolien Gehrels opende de werkzaamheden door een steen door de ruiten van de oude ‘Nieuwe Vleugel’ te gooien. Sommigen vonden dat leuk, maar er zijn ook altijd zuurpruimen. Qua tempo en kosten liep het uit de hand. En sommigen vonden de nieuwbouw mooi, anderen niet. En recent was er weer enig rumoer over het vertrek van de artistiek directeur die in Amsterdan niet durfde te fietsen. En dan is er de vraag of dat geld niet beter aan de collectie ipv van de bouw besteed had kunnen worden. Maar inmiddels zijn dat oude koeien: wij zijn blij dat het Stedelijk er weer volop is! Er waren weer recordaantallen bezoekers.
We beginnen bij het Stedelijk en verzamelen in de hal waar ze kaartjes verkopen. U hoeft geen kaartje te kopen: we worden opgehaald en voorbij de kaartjesknipperij gebracht.
13.30-13.45 Verzamelen in de kaartjeshal van het Stedelijk, daar worden we opgehaald. Als u te laat komt zult u een kaartje moeten kopen. We gaan naar het Auditorium.
13.48-13.50 Louis Genet, vice-voorzitter van de BAR.
Welkom en huishoudelijkhedendoor onze dagvoorzitter.
13.50-14.00 Karin van Gilst, directeur van het Stedelijk, heet ons welkom.
Over de perikelen bij de bouw en over de toekomstplannen van het Stedelijk.
14.00-14.30 Michiel Nijhoff, kunsthistoricus en hoofd van de bibliotheek.
Korte geschiedenis van het Stedelijk
14.30-14.45 Carolien Gehrels (wethouder Amsterdam) of Egbert de Vries (wethouder Amsterdam-Zuid).
Het lokaal bestuur en de Amsterdamse musea.
14.45-14.50 Wandelen naar het Van Gogh.
HET VAN GOGH
Vincent van Gogh is, ex aequo met Rembrandt, één van de twee beroemdste schilders van Nederland. Het aan hem gewijde museum is het jongste van de musea aan het Museumplein, 40 jaar jong. Het kwam er mede door de inspanningen van de familie Van Gogh. Er wordt door de losse streken van zijn penseel wel eens gedacht dat hij technisch een beetje een flierefluiter was. Niets is minder waar zoals blijkt uit de tentoonstelling die er ook nog is als wij daar langs komen. Het museum maakt leven en werk van Van Gogh en tijdgenoten toegankelijk. Qua bouw hebben ze een tijdje terug al een uitbreiding richting Museumplein gemaakt, nu gaan ze beginnen aan het vernieuwen van hun entree.
We worden opgehaald in de kaartjeshal.
14.50-15.05 Adriaan Dönszelmann, directeur van het Van Gogh, heet ons welkom.
Over het museale en educatieve beleid van het museum. En over de nieuwe entree.
15.05-15.20 Willem van Gogh (inderdaad: van de familie). Adviseur van het museum.
Over de familie, de kunst en het museum
15.20-15.35 Isabelle Hegeman begeleid ons bij een kwartiertje rondkijken in het museum.
15.35-15.45 Wandelen naar het Rijks.
HET RIJKS
Het Rijksmuseum is het belangrijkste museum van Nederland. De Nachtwacht is natuurlijk hun beroemdste bezit. Maar er is heel veel meer aan schilderijen, beelden, prenten en vele andere dingen. Te veel om allemaal te exposeren. Het museum laat onze beeldende kunst en onze geschiedenis zien. Er is ingrijpend verbouwd. Er was gedoe over de kosten en over fietsers door het tunneltje. Waarom mag een architect iets verzinnen dat geen rekening houdt met andere gebruikers van de openbare ruimte? Maar dat is verleden tijd. Het museum is inmiddels heropent en over enige tijd volgt de Philipsvleugel (voor tijdelijke tentoonstellingen) Het Rijks is opnieuw het topmuseum van Nederland zijn. Tot vreugde van Nederlandse en buitenlandse bezoekers en de Amsterdamse economie.
Het programmadeel rond het Rijks is nog niet rond. Zij blijken geen ruimte te hebben om ons te ontvangen: alles is volgeboekt. De oplossing waar wij aan werken zult u tzt tegen komen. Wat inmiddels al wel duidelijk is:
?-? Wij worden rondgeleid door het vernieuwbouwde gedeelte van het Rijks
?-? Hendrik Duijts, Hoofd Directievoerder, bouwmanager
Over de architectuur en het verloop van de verbouwing.
16.15-17.00 Wandelen naar Lydia.
AFRONDING
Borrelen (aangeboden door de afdeling Amsterdam-Zuid) en eten (kost u E 25,-) doen we in uiteraard in de buurt (keus genoeg)
17.00-18.00 We borrelen in het multifunctioneel centrum ‘Huize Lydia’ (hoek Roelof Hartplein/Joh. M. Coenenstraat/Bronckhorststraat)
Fred Cohen (voorzitter van de afdeling) heet ons welkom en verteld over het wel en wee in Zuid.
18.00-… Het eten (kost u E 25,-) en naborrelen (voor eigen rekening) doen we in ‘De Coenen’ (activiteitencentrum voor en door senioren in de vroegere Beatrixschool), Coenenstraat 4-6.
De tafelrede wordt gedaan door Carolien Gehrels of Egbert de Vries.
Over lokaal bestuur en de Amsterdamse musea.
Nadere stukken hier