Over Zandvoort

Santeforde, in de 16e eeuw een heerlijkheid van de Ambachtsheer van Breederoede was een piepklein dorp van visvangst en strandvonderij. Er was geen haven en er werd gevist met platbodems die met paarden het stand op getrokken moesten worden. De naam werd ontleend aan de doorgang in het duin, de Forde. Er is heel veel gebeurd in de eeuwen daarna. Het vissersdorp groeide uit tot een belangrijk kuuroord in de 19e eeuw en werd uiteindelijk een badplaats met grandeur.

Tijdens de tweede wereldoorlog is een groot deel van het dorp met de grond gelijk gemaakt waarmee in één klap alle grandeur verdween.
Dit houdt de gemoederen in Zandvoort nog altijd bezig. Hevig wordt door een deel van de Zandvoortse bevolking terugverlangd naar tijden van weleer.

De wederopbouw begon met grootse plannen die voor een groot deel moesten wijken wegens geldgebrek en de roep om woningbouw.
Dat men toentertijd heeft besloten om een groot woongebied te creëren aan de kustlijn waar voordien voornamelijk geflaneerd werd vinden velen achteraf geen goede beslissing en deze heeft in de afgelopen 20 jaar, tot op de dag van vandaag tot vaak heftige politieke discussies geleid.
Dit geldt ook voor de keuze tussen wonen en toerisme, belangen binnen het dorp en de belangen op het strand dat in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een enorme trekpleister met vele mooie paviljoens waarvan de ontwikkeling alsmaar doorgaat.

De PvdA is met twee zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad en maakt deel uit van een coalitie met VVD, CDA en een lokale partij Sociaal Zandvoort. Overige partijen zijn Groen Links, D66, Ouderen Partij Zandvoort en Gemeentebelangen Zandvoort. Ook hebben we een PvdA wethouder
Met acht verschillende partijen in een raad van 17 leden valt eenduidig besturen lang niet altijd mee.
De Zandvoorter gaat er prat op het hart op te tong te hebben en dat is vaak te merken.
Toch is het er goed toeven. In feite wil nagenoeg iedere Zandvoorter dat zijn, of haar, dorpje aan de zee gewaardeerd wordt door de vele bezoekers (4,5 miljoen per Jaar!)

Wij hopen u in ieder geval binnenkort te verwelkomen in onze badplaats. Om u nog meer te kunnen vertellen over de zaken die ons bezig houden, om u de mooie plekjes te laten zien en bovenal om er met u een gezellige dag van te maken.

Met vriendelijke groet en tot ziens

Nico Stammis
Fractievoorzitter PvdA Zandvoort