Gebouw of inhoud

Michael van der Vlis

30 september 2013

Ik ben, wegens verhuizing, mijn boekenkast aan het herinrichten. En kwam van Loesje de bundel ‘Mooi hè alles’ tegen. En dat is dus een vraag.

Bestuurders (politiek of anderszins) vinden het leuk om een door hen mogelijk gemaakt gebouw of een vernieuwing daarvan te openen. Dan hebben ze iets tastbaars bereikt in hun bestuurdersschap. Kunnen ze hun nazaten over vertellen. Met exploitatiebudgetten valt minder te scoren.

En daar zit een dilemma. Gaat de prioriteitsstelling tussen bouwkosten en exploitatiekosten eigenlijk wel goed?

Ik heb er weinig verstand van, dus misschien is dit wel napraatsel, en de kunstsector is heel goed in klagen over te weinig budget. Maar ik kom bijvoorbeeld tegen:

1.   Het ‘Muziekgebouw aan ’t IJ’ is een geweldige aanwinst en als buurtbewoner geniet ik vaak van het terras en één van de mooiste uitzichten die je in Amsterdam kunt vinden. Maar, wordt mij verteld, met de aandacht voor nieuwe muziek (de reden voor het maken van het gebouw) gaat het slecht: daar is onvoldoende budget voor.

2.   Het Stedelijk is riant verbouwd en uitgebreid. Of het mooi is, is een kwestie van smaak, maar ik ben blij met de ruimte binnen het gebouw, het terras en het gezicht naar het Museumplein (dat plein is het raarste plein van Amsterdam: vrijwel alle gebouwen staan er met hun rug naar toe, dus is het geen plein maar een leegte, het nieuwe Stedelijk veranderd daar echt wat aan).

Maar dan lees ik in de krant: Het Stedelijk stond ooit wereldwijd in de top-5 van Musea voor vernieuwende kunst. Dat gaat met het huidige exploitatiebudget dus nooit meer lukken. Misschien zat dat die mevrouw die geen Nederlands wou leren spreken en niet op een fiets durfde ook wel dwars.

Misschien is het een goed idee om af te spreken dat een aan de kunst gewijd gebouw maximaal x% aan huur in zijn begroting mag hebben. De initiatiefnemer garandeert, bij het bouwplan, dat de rest beschikbaar komt voor de (vooral kunstzinnige) exploitatie